logo

Hindi

image
Detail van oude Indiase schoolplaat met Hindi letters.

Het Hindi is de primaire officiële taal van India en wordt voornamelijk in het noorden gesproken, maar ook als lingua franca in andere delen van het land. In het zuiden vind je Dravidische talen als Telugu, Tamil en Malayalam. Deze behoren tot een geheel andere taalfamilie. Het Hindi wordt genoteerd in het zogenaamde 'Devanagari', en schrijf je van links naar rechts.

Specifieke problemen bij Hindi lay-out


  • Indesign spreekt Hindi.
  • Wel afbrekingen, geen hoofdletters.
  • Ruime keuze aan fonts.

Adobe Indesign (en Illustrator) kunnen tegenwoordig overweg met Devanagari, het schriftsysteem voor o.a. Hindi. Je moet wel nalopen of de gekozen letterfamilies over alle glyphs beschikken, en dat zijn er nogal wat in het Hindi. Ook dient in Indesign de World Paragraph Composer te worden ingeschakeld, anders worden de ligaturen niet juist gevormd. En zoals altijd is ook enige kennis van de taal en het schrift niet onhandig…

Voor oudere versies van Indesign was er tot een aantal jaren geleden de plugin IndicPlus van Metadesign Solutions, dat dezelfde functionaliteit bood als die nu ingebakken zit in de cloud-versies van Adobe.

Lopende teksten in het Hindi (en veel andere talen & schriften uit India) kunnen desgewenst afgebroken worden; Indesign heeft daarvoor diverse woordenboeken in huis. Net zoals bij veel niet-Latijnse schriften zijn er geen hoofdletters. Veel lettertypen beschikken niet over een cursieve variant.

Devanagari heeft zijn eigen tekens voor interpunctie — de danda । en de dubbele danda ॥ — maar het gebruik van de bekende Latijnse tekenset met o.a. vraag-, uitroep-, en aanhalingsteken is wijdverbreid.

de anatomie van het Devanagari schrift
De anatomie van het Devanagari schift.

Voor het Hindi — en andere talen die in het Devanagari worden gezet — is er een ruime keuze aan lettertypen. Een beknopt overzicht van Indiase fonts staat op onze Pinterest-pagina. Ook is aangegeven of we deze letter in huis hebben (in voorbereiding).


हिन्दी

Schrift

Het Devanagari schrift bestaat uit 47 primaire lettervormen (14 klinkers en 33 medeklinkers) en is een van de meest gebruikte schriftsystemen ter wereld. Naast het Hindi worden er ruim 120 (!) andere talen in geschreven.

Het Devanagari is een abugida, waarbij de medeklinkers een inherente (zelfde) klinker hebben (in Standard Hindi is dat een zogenaamde 'schwa'. Door het plaatsen van diakritische tekens (bovenop) de medeklinker (hier als voorbeeld 'ka' क) verander je de 'schwa' in een andere klinker (कॅ, कॉ, कि en की, respectievelijk 'kā', 'kê', 'kô' en 'ki'). Kenmerkend aan het schrift is de veelal doorlopende horizontale lijn bovenaan de individuele letters

Kenmerken

Probeer bij vertalingen en meertalige producties te zorgen voor wat witruimte; ten opzichte van een Engels origineel zal een tekst in het Hindi als snel 15 tot 35% meer ruimte innemen.

Het schrift heeft een eigen set van nummers, waarin je met enige goede wil onze Latijnse nummering 1 t/m 9 ontdekt. En dat klopt, ons nummersysteem komt uit India. Meer hierover in de blogpost 'Arabische en Indische getallen: hoe zit het nu precies?' (in voorbereiding). Daarnaast zie je vaak de Latijnse (Hindu-Arabische) getallen opduiken. De eigen Devanagari nummers 1, 5, 8 and 9 hebben overigens regionale varianten:

०, १, २, ३, ४, ५ ,६, ७, ८, ९.