logo

Ivriet

image
Zetwerk met houten Hebreeuwse letterblokken.

Ivriet (of modern Hebreeuws) wordt geschreven met het Klassiek Hebreeuwse alfabet van de Tenach. Het Ivriet wijkt vooral qua grammatica sterk af van oudere vormen van Hebreeuws en bestaat in deze vorm pas sinds het begin van de twintigste eeuw. Ivriet is — naast Arabisch — de officiële taal van de moderne staat Israël en wordt geschreven van rechts naar links.

Specifieke problemen bij Hebreeuwse lay-out


  • Ivriet kent wel afbrekingen.
  • Lettercontouren voor de zekerheid?
  • Ruime keuze Hebreeuwse fonts.

Het Ivriet kent i.t.t. andere Semitische schriften wel afbrekingen, de zogenaamde 'maqaf'. Deze afbrekingstreepjes (Eng. hyphen) worden veelvuldig in moderne boeken en tijdschriften toegepast, maar staan hoger dan dat we in onze Latijnse schriften gewend zijn. In getypte documenten (of bijvoorbeeld bij online communicatie) wordt vaak de gewone standaard hypen gebruikt.

Het Hebreeuwse kwadrant-schrift is erg efficiënt in het gebruik; ten opzichte van een Engels origineel zal een tekst in het Hebreeuws als snel 20 tot 30% minder ruimte innemen.

Het kan soms handig zijn om de Hebreeuwse tekst in Indesign of Illustrator naar lettercontouren (outlines) te converteren, anders loop je de kans dat bij (her-)openen van je document bij de drukker het alsnog fout gaat. Bij zetwerk in Arabisch of Farsi kan ook een minder geoefende gebruiker zien dat er iets raars aan de hand is, maar aangezien bij Ivriet (bijna) alle letters niet mee veranderen met de positie in een woord, is dat een veel subtieler verschil. Tip: als je ergens in een lopende tekst een sluitvorm of 'sofiet' tegenkomt in een positie anders dan aan het einde van een woord, weet je dat het foute boel is.

Hetzelfde zie je vaak bij het knippen en plakken vanuit een correct Word-bestand naar Indesign. Zelfs bij het gebruik van een juiste letter in Indesign gaat het soms fout: de Hebreeuwse glyphs staan verkeerd om.

De keuze aan Hebreeuwse lettertypen is enorm, van traditioneel tot ultra-modern. Er zijn ook genoeg multilingual typefaces, waarbij Hebreeuwse lettertekens stijlvol gecombineerd worden met Latijnse glyphs. Reeds lang gevestigde namen als de letterfamilies Neue Frutiger en Helvetica ondersteunen het Hebreeuws.

Een overzicht van Hebreeuwse lettertypen vind je op onze Pinterest-pagina. Ook is aangegeven of we deze letter in huis hebben (in voorbereiding).



Voorbeelden van ons werk



ICTS & Au10thix
Interne communicatie

Postercampagne voor werknemers in kader van integriteit campagne, uitgevoerd in diverse Europese talen en ook Ivriet.

Posters voor intere communicatie in Ivriet

עברית

Schrift

Het Hebreeuwse alfabet is een zogenaamde 'abjad' met alleen maar medeklinkers en wordt geschreven van rechts naar links. Het alfabet heeft 22 letters, waarvan er vijf een andere vorm krijgen als ze aan het einde van een woord voorkomen. Deze sluitletters (of sofiet) zijn: ך, ם‎, ן‎, ף‎ en ץ‎.

Net als bij het Arabisch worden er in de regel geen klinkers weergegeven. Dat gebeurt wel bij het Jiddisj, waar deze zogenaamde 'niqqud' de spreker helpen bij de juiste uitspraak van de tekst.

Getallen

Het systeem voor Hebreeuwse cijfers is quasi-decimaal alfabetisch van aard en gebruikt de letters van het Hebreeuws alfabet, die ieder een bepaalde getalwaarde hebben. In het moderne Hebreeuws worden veelal de Latijnse decimale getallen gebruikt, met uitzondering van zaken als Hebreeuwse kalenderdagen, middelbare schoolcijfers en lijstjes met opsommingen.